Var det lovligt at sælge parkeringshuset?
Sønderborg Kommune står over for spørgsmål om lovligheden af at sælge parkeringspladser til Hotel Alsik ejer, hvilket fremhæver en ældre ejendomssalgssag.
Trods gentagne anmodninger om aktindsigt, har kommunens jurister enten afvist eller udtrykt usikkerhed om, hvor dokumenterne kan findes. Denne tøven giver anledning til spekulationer om, hvad der muligvis skjules.
En åben og gennemsigtig offentlig forvaltning er essentiel, især når den forvalter borgernes midler. Sønderborg Kommune synes dog tilbageholdende med at dele information. Selv efter flere henvendelser til kommunens jurister, som hævdede at have leveret al relevant information, forblev visse aspekter af sagen uklare. Dette inkluderer baggrunden for beslutningen om at udleje parkeringshuset, et spørgsmål rejst allerede i begyndelsen af 2018.
Sagens kompleksitet er yderligere forværret af vanskeligheder med at finde relevante dokumenter, hvilket giver anledning til bekymringer om kommunens interne systemer og datahåndtering. Efter mange forespørgsler blev en korrekt aktliste endelig udleveret, men denne omhandlede kun behandlingen i byrådet og økonomiudvalget, uden at kaste lys over de underliggende detaljer i sagen.
Da vi henvendte os til Ankestyrelsen for aktindsigt, blev vi mødt med øjeblikkelig overholdelse af lovgivningen. Et af dokumenterne bekræftede endda kommunens juristers egen usikkerhed om lovligheden af deres handlinger.
Desuden, et regneark modtaget fra Ankestyrelsen, som indeholdt spørgsmål fra kommunen om udlejning af parkeringshuset og henvisninger til "Sønderborg Havn Finansiel model 100613.xlsx", kunne have været ledetråden kommunen manglede. Alligevel nægtede de at udlevere dokumentet.
Et centralt element i denne sag er Cowis rapport, som kommunen har været tilbageholdende med at offentliggøre. Rapporten viser, at der er et beregnet behov for 687 parkeringspladser i spidsbelastningsperioder for Hotel Alsik, før udvidelsen af SPA-området.
Denne information understreger alvoren i spørgsmålet om tilgængelige parkeringsfaciliteter.
Spørgsmålet om vurdering af parkeringshusets værdi er også uafklaret. Normalt ville Skat kræve uvildige vurderinger for overdragelse af en ejendom af denne værdi, men der er ingen klarhed om, hvorvidt en sådan vurdering fandt sted.
Cowi-rapporten afslører, at Hotel Alsik har brug for 687 parkeringspladser i spidsbelastningsperioderne.
Dette tal står i kontrast til Sønderborg Kommunes vurdering af parkeringsbehovet for Sergenten, hvor det blev konkluderet, at der kun var brug for 22 parkeringspladser til et spillested med 1.500 stående gæster, og at parkeringspladserne ikke nødvendigvis behøvede at være direkte tilknyttet bygningen. Det synes, at Cowi ikke var involveret i beregningen for Sergenten parkeringsbehov, hvilket fremhæver en markant forskel i tilgangen til parkeringsfaciliteter for de to tilfælde.
Interessant nok er Hotel Alsik delvist finansieret af PFA, som almindeligvis værdsætter ansvarlighed og integritet i deres investeringer. Men situationen i Sønderborg synes at indikere, at der måske gælder andre regler eller standarder i denne sammenhæng.
Denne kontrast mellem Cowis detaljerede rapport for Hotel Alsik og kommunens tilsyneladende minimale krav for Sergenten rejser spørgsmål om konsistensen og rimeligheden i kommunens beslutningsprocesser og standarder for byudvikling.
Ingen kommentar er modtaget fra Fonden, forvaltningen, Venstre og Dansk Folkeparti. Trods Jyske Vestkystens omfattende dækning af parkeringsproblemer i Sønderborg, er det overraskende, at de har valgt ikke at dække denne sag.
Dette rejser spørgsmål vedrørende deres redaktionelle beslutninger, især i betragtning af, at Peter Hansen, bestyrelsesformand for Jysk Fynske Medier, tidligere har haft politiske hverv i Sønderborg Kommune.
Dette synes dog at stemme overens med Jørn Mads Clausens, ejeren af Danfoss, tidligere bemærkelsesværdige diskretion i forbindelse med brugen af whistleblower-ordningen.
I sidste ende ser det ud til, at meget forbliver det samme i Sønderborg.
Se af de mange dokumenter, som Sønderborg Kommune ikke vil udlevere her
FOTO: Sønderborg Kommune