Skatteydernes byrde


Foto: Sønderborg Kommune

Et Kritisk Blik på Claus Ewers og Peter Erik Hansens Forretningsmetoder

I en tid, hvor det danske samfund står over for stigende økonomiske udfordringer, er det foruroligende at se, hvordan visse individer systematisk udnytter skattesystemet til egen fordel.

Et prominent eksempel på dette er det tætte samarbejde mellem Claus Ewers, medejer af Brødr. Ewers A/S, og den berygtede konkursrytter Peter Erik Hansen. Deres fælles interesse synes at være at lade skatteyderne betale for oprydningen efter deres fejlslagne investeringer.


Historien om Scandinavian Farms Invest A/S
Scandinavian Farms Invest A/S blev etableret i 2012 med store ambitioner om at revolutionere svineproduktionen i Kina. Med en ejerkreds, der inkluderer prominente danske erhvervsfolk som Claus Ewers og Henrik Hougaard, samt støtte fra statslige fonde, lignede det et sikkert vinderprojekt.

Men efter år med økonomiske vanskeligheder, herunder høje foderpriser, faldende kødpriser og pandemiens hærgen, gik selskabet konkurs i marts 2024.

Peter Hansen

Jørgen Mads Clausen

Peter Erik Hansens rolle
Selvom Peter Erik Hansen officielt ikke ejer nogen andel i Scandinavian Farms Invest A/S, har han en velkendt historie som konkursrytter. Hansen har en fortid i ledelsen af over 40 virksomheder, hvoraf 21 er endt i konkurs, likvidation eller tvangsopløsning. Trods dette imponerende antal konkurser har han manøvreret igennem uden at få konkurskarantæne.

Hans dybe kendskab til skattesystemets svagheder og tætte relationer til kuratorer, som ofte har været hans venner, har hjulpet ham med at undgå juridiske konsekvenser. Selvom det ikke er ulovligt, rejser det spørgsmål om interessen for at stoppe en konkursrytter som Hansen.

Flere bestyrelsesposter og samarbejder mellem Brødr. Ewers og Hansen indikerer, at Hansens ekspertise udnyttes til at manøvrere rundt om skattereglerne.

Der er grund til at tro, at Ewers og Hansen har benyttet sig af denne metode for at sikre, at deres økonomiske fiaskoer ikke kommer dem selv til last. Det er velkendt, at Claus Ewers, medlem af Sønderborg Erhvervsklub, tidligere har vist, at han ingen problemer har med at bruge ufine metoder, der strider mod grundloven. En praksis, som Danfoss-ejer Jørgen Mads Clausen også har hjulpet Peter Hansen med tidligere.

Selvom det ikke er muligt at få aktindsigt i en privat virksomhed, vil vi kunne få aktindsigt i de statslige fonde, når sagen er færdigbehandlet, medmindre nogen spænder ben for den øvelse – en praksis, der desværre bruges i stor stil i Sønderborg.

Manipulation med kuratorsystemet
Et andet kritisk punkt er, hvordan advokat Nicolai Dyhr, fanget på skjult kamera i TV 2's dokumentar "Den Sorte Svane", har afsløret et system, hvor kuratorer udpeges via egenbegæringer for at dække over økonomisk kriminalitet.

Denne praksis, hvor nødlidende virksomheder selv kan udpege deres kurator, skaber et "tag-selv-bord" for brodne advokater. Men det er ikke kun advokaterne, der er de brodne kar; forretningsfolkene, som benytter disse advokater til at omgå lovgivningen, bærer også et stort ansvar.

Det er nu klart, at Ewers har valgt en særdeles kompetent advokat, måske en af de bedste i Danmark. Spørgsmålet er, om dette valg er til fordel for at maksimere skatteydernes mulighed for at få deres penge tilbage, eller om det handler om at minimere Claus Ewers' egne økonomiske tab.

Er det ikke på tide, at statens egen vagthund, kammeradvokaten, kommer med ind over sagen og ser, om alt går lovligt til, nu hvor der er tale om potentielt et trecifret millionbeløb, der kan gå tabt i dette luftige projekt? Folkene bag har jo penge, så hvorfor skal skatteyderne betale?

Det bliver også spændende at se, om Claus Ewers skal udsættes for konkurskarantæne, eller om de dygtige advokater kan sørge for, at der ingen konsekvens er for at bruge så mange af skatteydernes midler uden risiko.

Skatteydernes regning
Den mest bekymrende del af denne historie er, hvordan skatteyderne ender med at betale regningen for disse fejlslagne investeringer. Den danske stat har investeret over en milliard kroner i projekter som Scandinavian Farms Invest A/S gennem fonde som bl.a. Danish Agribusiness Fund.

Når sådanne projekter fejler, er det skatteydernes penge, der bruges til at dække tabene. Dette rejser alvorlige spørgsmål om ansvarligheden og gennemsigtigheden i brugen af offentlige midler.

I Sønderborg er der set eksempler på private jets og lystyachts tidligere ejet af lokale rigmænd, som skulle være delvist betalt af skattesystemet uden konsekvenser. Peter Hansen er en dygtig mand i forhold til skattevæsnet.


Politiske konsekvenser
Med den stigende opmærksomhed på disse sager, er det på tide, at politikerne tager affære. Ellen Trane Nørby og hendes partifæller i Venstre bør stille spørgsmål i Folketinget om Claus Ewers' forretningsmetoder og den mulige udnyttelse af skattesystemet.

Tidligere har sådanne spørgsmål ikke ført til væsentlige ændringer, men nu, hvor skatteyderne potentielt har mistet et trecifret millionbeløb, er der behov for handling. En praksis som Ellen har benyttet tidligere, når tingene ikke går hendes vej, og hun vil skabe en masse støj og udfordringer for den anden part. Men når der er tale om vennerne, så er hun meget stille.

Et Kald til Handling
Offentlige myndigheder og medier har et ansvar for at sikre, at sådanne økonomiske misbrug ikke fortsætter. Peter Hansen, som formand for en af Danmarks største mediekoncerner, selvom chefredaktørerne påstår, at de ikke lader sig påvirke af bestyrelse og ejernes politik, viser den manglende omtale om denne og mange lignende sager, at det ikke helt stemmer overens.

Det er afgørende, at de involverede individer holdes ansvarlige, og at skattesystemet reformeres for at forhindre lignende situationer i fremtiden. Skatteyderne fortjener bedre end at se deres hårdt tjente penge blive brugt til at redde rigmænds fejlslagne planer. Det er på tide, at der sættes en stopper for denne praksis, og at der skabes et mere retfærdigt og transparent system, hvor skatteydernes penge beskyttes og bruges ansvarligt.

Claus Ewers og Peter Erik Hansens metoder er et tydeligt eksempel på, hvordan systemet kan udnyttes, når der mangler tilstrækkelig regulering og tilsyn. Det er på tide, at der sættes en stopper for denne praksis, og at der skabes et mere retfærdigt og transparent system, hvor skatteydernes penge beskyttes og bruges ansvarligt.