Er Venstre blevet bestukket? 

Daniel Staugaard (V) formår endnu en gang at gøre sit parti til genstand for latterliggørelse.

Venstres handlinger i Sønderborg Kommune giver anledning til alvorlige spørgsmål, som pressen ikke tør stille, og som andre politikere åbenlyst undgår. Er det inkompetence, dobbeltmoral – eller er der en mere ubehagelig forklaring bag de ulogiske beslutninger?

I denne uge har to sager i byrådet vist, hvor absurd og vilkårlig Venstres prioriteringer kan være. Lad os dykke ned i dem.

Sag 1: Når ekspropriation er "umuligt"
Venstre afviste at støtte ekspropriation af jord til en offentlig sti. Argumentet? At det ikke var "samfundsvigtigt nok" – og at processen ikke var fulgt korrekt, selvom lignende procedurer er blevet anvendt utallige gange tidligere. 

Daniel Staugaard (V) gjorde et stort nummer ud af at forsvare ejendomsretten som ukrænkelig – en holdning, der umiddelbart virker prisværdig. Men som næstformand for udvalget bærer han selv ansvaret for, at processen ikke er blevet fulgt korrekt.

Det mest opsigtsvækkende er dog Venstres tidligere afgørelser. For da det handlede om ølleverancer til Danfoss' spillested, var ekspropriation pludselig både muligt og nødvendigt. Øl til en privat virksomhed blev altså vurderet som "samfundsvigtigt", mens en offentlig sti, der kunne gavne mange borgere, ikke var det. Den groteske prioritering giver et skarpt indblik i, hvordan borgelige tilsyneladende vælger side ud fra, hvem der står til at drage fordel.

Sag 2: Når ekspropriation pludselig er "nødvendigt"
I samme møde stemte Venstre for ekspropriation af jord til et trafikkryds ved et nyt resort – et projekt, der klart gavner lokale erhvervsinteresser. 

Her blev ejendomsretten pludselig ikke længere betragtet som ukrænkelig. Daniel Staugaard, der for få minutter siden havde stærke meninger om ejendomsretten i stisagen, blev nu helt tavs. Ingen forklaringer, ingen forsvar – blot en pinlig stilhed.

Venstre og vennerne
Det er svært at overse mønstret: Når beslutninger skal træffes, afhænger Venstres holdning tilsyneladende af, hvem der står bag projektet. Danfoss-ejer Jørgen Mads Clausen og konkursrytteren Peter Hansen synes at have en betydelig indflydelse på partiets handlinger.

Ingen borgmesterkandidat til 2025

Er Ellen Trane Nørby stadig borgmesterkandidat for Venstre til valget i 2025, eller er hun blevet træt af at tabe? Hun har trods alt kun tabt én gang, mens hendes forgænger, Peter Hansen – kendt som en konkursrytter – måtte gennem flere nederlag, før han trak sig. 

Ellen Trane Nørby kunne jo passende pege på Danfoss-ejeren Jørgen Mads Clausen, da det ofte synes at være hans ord – og ikke dansk lovgivning – der bestemmer i Sønderborg.

En mail uden svar
Vi har sendt Daniel Staugaard en mail med spørgsmål om de mange ulogiske beslutninger og særbehandlinger, der præger kommunen. Svaret? Det forbliver en gåde.

Hvis du, kære læser, undrer dig over, hvordan disse ting kan ske i et retssamfund som Danmark, så er du ikke alene. Vi opfordrer til at stille de spørgsmål, som ingen andre tør – for Sønderborg fortjener bedre.

Fra: Charles Ginnerskov
Date: tirs. 22. nov. 2022 kl. 20.06
Subject: Der foregår uregelmæssigheder i den kommune du repræsenterer. Daniel Staugaard
To: <das@sonderborg.dk>

Kære byrådsmedlem Daniel Staugaard

Der foregår uregelmæssigheder i den kommune du repræsenterer. Lovgivning, der burde være ens for alle, bøjes i forvaltningen helt ud til kanten for at favorisere en udvalgt gruppe af borgere - og hæmme initiativ og udvikling hos andre. I mange tilfælde går man så langt, at landets love tilsyneladende ikke overholdes.

Som folkevalgt formoder jeg, at du, over for dine vælgere, har en forpligtelse til at medvirke til, at alle borgere får samme fair behandling i Sønderborg Kommune. Derfor føler jeg, at du skal være informeret om, at virkeligheden i øjeblikket er en helt anden. Mens forvaltningen lægger så mange forhindringer ud for nogle byggeprojekter, at de sikkert aldrig bliver mulige at gennemføre, kører andre, helt tilsvarende sager, igennem på rekordtid. I øvrigt med de samme sagsbehandlere. Udefra ser det ud til at en gruppe af byens erhvervsfolk, stort set kan diktere forvaltningens afgørelser på forhånd.

Eksempelvis vil en uvildig undersøgelse af 3 byggesager som:  Sergenten, Møllestedgård og Skansegården kunne afsløre, at den samme sagsbehandler/bevaringsarkitekt har vurderet utroligt forskelligt i de enkelte sager. Jeg har præcis dokumentation, der viser, hvor forskelligt der vurderes.

I Sønderborg er alle ikke lige for loven, og det har, trods mange forsøg, vist sig helt umuligt at få sat fokus på problemerne internt i kommunen. Et tidligere forsøg på at påpege forskelsbehandlingen i en kommunal sagsbehandlers vurderinger gav en kraftig respons fra Sønderborg kommune ledelse - men desværre kun i form af en nægtelse af, at der overhovedet var et problem.

Derfor forsøger jeg nu, med et team af specialister, at få instanser uden for Sønderborg til at vurdere nogle af de mest åbenlyst forskelsbehandlede sager. Det involverer eksempelvis Vejdirektoratet, Planklagenævnet m.fl.

Jeg er naturligvis klar over, at forvaltningen ikke kan agere helt ude af samklang med de politiske udvalg - hvorfor disse oplysninger sikkert ikke er ny viden for alle. Da jeg ikke ved, hvor mange politikere der er en del af dette spil - eller er vidende om, at det foregår - sender jeg denne tekst til dig og alle andre byrådsmedlemmer. Jeg beder dig om at bruge nogle minutter på at se på den vedlagte dokumentation, der primært er bragt til veje gennem aktindsigt.

Materialet sendes desuden til planklagenævnet.
Planklagenævnet - Klage vedr. Gerlachsgade 2 og 10, Sønderborg

Overskridelse af byggefelter, mangelfuld miljøscreening/miljøvurdering, manglende hensyntagen til oprindelig arkitektur og bevaringsværdig brostensbelægning m.m.

Hvordan får man lov til at etablere et koncertsted med blandt andet et sygehus som nabo?

Diverse spørgsmål og aktindsigtsanmodninger vedr. parkeringsforhold langs Nørre Havnegade mm.  Nørre Havnegade 21-25 (Hotel Alsik)

Hvordan kan man afvikle arrangementer med plads til op til 1500 gæster, når man kun råder over 21 parkeringspladser?

Samtidig er Venstre og DF imod, at der etableres et motel med 32 værelser på kaserneområdet - blandt andet med begrundelse i de trafikale udfordringer. I øvrigt en sag, som tidligere Venstrepolitiker, Peter Hansen bragte i medierne. Det ser ud til, at Hansen i praksis stadig er politisk ordfører i Venstre, selv om han har forladt byrådet. Under alle omstændigheder fremførte Venstre og DF villigt Hansens synspunkter i en byrådsdebat, der skabte en smule morskab over Danmarks liberale partis pludselige modvilje mod erhvervsudvikling. Det er naturligvis Peter Hansens ildhu, der har rettet vores opmærksomhed mod de andre projekter på kaserneområdet.

Flere sager på vej
De vedlagte akter er kun toppen af isbjerget, men de rummer sager, der giver dig mulighed for ved selvsyn at konstatere, at der er noget helt galt i forvaltningen. Jeg har dokumentation på snesevis af sager, hvor sagsbehandlingen har været lige så mangelfuld eller tilfældig.

Jeg håber, at du vil kunne bruge oplysningerne i dit politiske arbejde. Under alle omstændigheder har jeg gjort dig opmærksom på problematikken. Jeg står naturligvis til rådighed, hvis du har spørgsmål eller brug for uddybende dokumentation.

Med venlig hilsen
Charles Ginnerskov